Wesp (Paravespula Vulgaris)

Wespen overlast

Heeft u last van wespen? Zit er een wespennest bij u in de buurt? Als er een wespennest dichtbij of zelfs in uw huis zit, kan dit behoorlijk vervelend zijn. Een wesp is agressiever dan een bij of hommel en steekt sneller. Een wesp verliest zijn angel niet waardoor hij meerdere malen achtereenvolgens kan steken. 

 

Wespennesten

De nesten worden gebouwd in verlaten muizennesten, in de grond, in schuren, muurholten, spouwmuren of onder een dak. Een afgebouwd nest heeft gemiddeld een doorsnede van 20–35 cm en een wanddikte van 2 cm, maar er komen ook grotere nesten voor. Vaak zijn er meerdere nestingangen. De nesten worden gemaakt van plantenvezels of droog hout. 

 

Hoe ziet de wesp er uit?

Volwassen wespen hebben een smalle taille, die het achterlijf een grote mobiliteit verschaft, geknikte antennes, monddelen met zeer sterke kaken en doorzichtige voor- en achtervleugels, die met elkaar verbonden zijn door piepkleine haakjes. In rust zijn deze vleugels d.m.v. een lengteplooi opgevouwen boven het achterlijf. Zeer kenmerkend is de geel-zwarte kleur en verdeling.

 

Wespen voortplanting

Een gemiddeld wespennest kan 3.000 tot 6.000 wespen voortbrengen in één seizoen. De onvruchtbare vrouwtjes (werksters) zijn in het bezit van een stevig verdedigingswapen (angel), die bij bedreiging gebruikt zal worden. Onder normale omstandigheden zal de mens niet gestoken worden. 

 

Wespenplaag

Wespen kunnen een plaag vormen als zij op zoek gaan naar voedsel bij vuilcontainers, rond productieruimtes van snoep en fruitverwerkende fabrieken en banketbakkers. Werksters hebben suiker nodig als energiebron, dat ze uit nectar of van vers of verwerkt fruit halen - vandaar de aantrekkingskracht die limonade, bier, jam- en fruit op hen hebben.

 

Wespennest laten verwijderen

De bestrijding van wespen brengen enkele risico's met zich mee. Het is dus belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen te treffen alvorens over te gaan op de bestrijding.

 

Wespen in het voorjaar

Een wespenkolonie wordt begonnen in het voorjaar door een vruchtbaar vrouwtje, de koningin. Ze heeft in het voorgaande najaar gepaard en komt uit haar winterschuilplaats tevoorschijn om een geschikte plek te zoeken om haar nest te maken. Dit vindt meestal plaats in april, afhankelijk van het weer. De koningin schraapt stukjes hout af van paaltjes, dode bomen e.d. en kauwt erop om er "wespenpapier" van te maken. De houtdeeltjes worden bij elkaar gehouden door plakkend speeksel en vormen na droging een dunne maar zeer sterke laag papier.

 

Wespen bestrijden

Heeft u regelmatig last van wespennesten dan kunnen wij preventief, vóór het seizoen begint, wespenvallen plaatsen zodat de wespen tijdig worden gevangen en de overlast beperkt blijft.

 

Wij helpen met het bestrijden van wespen!

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak