Papiervisje (Ctenolepisma Longicaudatum)

Bestrijding

Kort na een bestrijdingsactie bestaat de kans dat u tijdelijk meer papiervisjes aantreft dan voorheen. Dit komt mede door de uitdrijvende werking van het gebruikte bestrijdingsmiddel.

Uiterlijk

Het papiervisje heeft geen vleugels en is ca. 10-12,5 mm lang. Het is grijsachtig van kleur, met gespikkelde donkere vlekjes. Het papiervisje heeft twee lange antennes en drie staartdraden aan het achterlijf. Het wordt ook wel in één naam genoemd met het Ovenvisje (Thermobia domestica Packard) omdat deze vrijwel dezelfde kenmerken heeft en eenzelfde leefwijze erop nahoudt. In de praktijk blijkt het echter veelal om het papiervisje te gaan.

Leefwijze

Het papiervisje is lichtschuw en leeft verscholen in naden en kieren maar komt ook voor in opgeslagen dozen, in kasten en bijvoorbeeld tussen het isolatiemateriaal van uw dakbeschot. Het papiervisje leeft op een warme vrij droge plaats met een voorkeurstemperatuur van 30 °C. Als de temperatuur onder de 22 °C komt staat de ontwikkeling van het papiervisje vrijwel stil. Vooral de plaatsen waar papier e.d worden bewaard zijn zeer in trek bij het papiervisje.

Algemene Informatie

Het papiervisje komt veelvuldig voor in centraal verwarmde gebouwen en woningen. Het kan voor behoorlijke overlast zorgen en brengt schade toe aan behang, postzegelverzamelingen, schilderijen en boeken. Het papiervisje voedt zich vooral met zetmeel en suikers die ook weer in meerdere papier en lijmsoorten voorkomen. Deze insecten verplaatsen zich op allerlei manieren in aangesloten bebouwing, dus ook van buur tot buur! Onder optimale omstandigheden zal een papiervisje ca. 2 ½ jaar oud worden.

Wering

Door een goede hygiëne en het aanpassen van de temperatuur zal het papiervisje zich minder snel tot grote aantallen vermeerderen. Een nauwkeurig uitgevoerde bestrijdingsactie kan de levenscyclus doorbreken en de overlast wegnemen.

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak