Boktor (Hylotrupus Bajulus)

Bestrijding

Om vast te stellen dat ere en actieve aantasting van de boktor plaatsvindt, is een inspectie noodzakelijk. Wij kunnen u hierin van dienst zijn en u vrijblijvend adviseren. De boktor behoort tot één van de schadelijkste houtvernielende insecten. Door aantasting van de boktor verliest hout zijn draagkracht. Het is van wezenlijk belang deze aantasting tijdig te constateren. Anders is gedeeltelijke of zelfs gehele vervanging van draagbalken mogelijk noodzakelijk.

Uiterlijk

De boktor is een kever van 8-25 mm lang. Het mannetje is duidelijk kleiner dan het vrouwtje. De boktor is grijs tot zwart, ook wel donkerbruin van kleur met twee lichte stippen. De kever heeft lange voelsprieten.

Leefwijze

De boktor is doorgaans van mei tot augustus actief. Kort na de paring legt het wijfje 140 tot 200 eieren in naden en spleten van het hout of in oude gangen dichtbij de uitvliegopeningen. De boktor verpopt zich in het voorjaar. De larven van de boktor boren zich in het hout en houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op. Naarmate ze ouder worden gaan ze dieper het hout in. In de winter zitten ze haast onbeweeglijk in onverwarmde ruimten en voeden zich niet of nauwelijks. Vooral in de zomer kan men de boktor horen knagen.

Algemene Informatie

De larven van de boktor, die meerdere jaren (tot 12 jaar) in het hout leven, tasten vooral het hout van schuren en huizen aan. In het bijzonder het dakbeschot en de dikke steunbalken van de dakconstructies zijn in trek. De boorgangen zijn eerst recht, daarna kronkelend en tot ca. 4.5 mm breed. Bij een actieve aantasting komt dit boormeel uit de gangen en gaten omlaag. Wanneer u denkt dat hout is aangetast door larven van de boktor, let dan op het volgende:

  1. Bij warm zonnig weer hoor je grotere larven van de boktor in het hout knagen.
  2. Na verloop van tijd tref je ovale uitvliegopeningen van de boktor aan.

Wering

Hout kan preventief behandeld worden tegen aantasting door de boktor (voor zover niet al eitjes of larven van de houtworm in het hout aanwezig zijn). Dit gebeurt met verf, vernis, beits of lak. Als het hout rondom is voorzien van een goed dekkende laag, is het beschermd tegen aantasting door de huis boktor.

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak