Mug (Culicidae)

Bestrijding

In waterrijke gebieden is het plaatsen van een elektrische vliegenvanger aan te bevelen om muggen te bestrijden. Deze vliegenvangers kunnen wij voor u bestellen en leveren.

Uiterlijk

Muggen behoren tot de orde der tweevleugeligen (Diptera) en tot de familie der Culicidae (steekmuggen en muskieten). Muggen zijn slank, tenminste 6 mm lang en hebben relatief lange poten. De achterrand en aders van de vleugels van muggen zijn vaak behaard. Steekmuggen zitten in zithouding horizontaal en iets gekromd, malariamuggen zitten met het achterlijf schuin omhoog. Muggen kunnen zo'n 100 eitjes afzetten. De wijfjes zuigen bloed met hun stekende, zuigende monddelen en hebben dit nodig om de eitjes tot rijpheid te brengen. De mannelijke muggen leven van plantensappen en zuigen geen bloed.

Leefwijze

Steekmuggen veroorzaken met hun jeukende steken en gezoem de meeste hinder. Van de 35 soorten die in ons land voorkomen, veroorzaken er maar een paar binnen overlast. Voor alle steekmuggen geldt dat alleen de vrouwtjes steken. Zij hebben bloed nodig voor de rijping van de eieren. De gewone steekmug (Culex pipiens) veroorzaakt de meeste overlast. De grote steekmug (Culiseta annulata) wordt vanwege de geringde pootjes wel eens aangezien voor een exotische soort als de tijgermug (Aedes albopictus), maar brengt geen ziekten over. Steekmuggen planten zich voort in water waar de larven ongestoord kunnen opgroeien. Een klein plasje is vaak al voldoende. Overlast in huis betekent meestal dat er broedplaatsen in de directe omgeving zijn. Muggen kunnen actief zijn tot de eerste nachtvorsten in het najaar. In tegenstelling tot muggen uit tropische gebieden brengen de Nederlandse steekmuggen geen ziekten over. Muggen komen af op uitgeademd kooldioxide en bepaalde geurstoffen. De afscheiding van deze geurstoffen is per mens verschillend. Hierdoor hebben sommige mensen veel meer last van muggen dan anderen. De mug heeft zeer gevoelige waarnemingsorganen en kan zijn prooi tot 30 meter afstand waarnemen. Met warmtewaarneming bepaalt de mug waar ze gaat steken. Door afweermiddelen te gebruiken, vindt de mug ons niet aantrekkelijk meer, of kan ze ons niet meer vinden.

Algemene Informatie

Muggen komen over de gehele wereld veel voor en er zijn ± 2500 soorten. Alleen al in Nederland/België zijn meer dan 35 soorten bekend. Steekmuggen kunnen verspreiders van ziekten zijn. Zeer bekend zijn b.v. malaria, elefantiasis en gele koorts. Iedereen kent het vervelende gezoem van muggen 's nachts en de pijnlijke, jeukende zwellingen na een muggenbeet. Muggen leven over het algemeen in de buurt van water, wat nodig is voor de ontwikkeling (3 van de 4 ontwikkelingsstadia doorlopen ze in het water). Muggen zijn belangrijk voedsel voor vissen, zwaluwen en ook voor andere insecten. Bekende soorten zijn: gewone steekmuggen (Culex pipiens L.), geringde steekmuggen (Culiseta annulata Schrank) en malariamuggen (Anopheles maculipennis Meig.).

Wering

Door ramen en deuren te voorzien van een goedsluitende hor en een muskietennet rondom het bed kunnen van buiten afkomstige muggen geweerd worden. Wanneer u overdag kamers flink laat doortochten door ramen open te zetten, zullen muggen vertrekken. Ze houden niet van tocht. Het plaatsen van elektrische vliegenvangers kan eveneens een optie zijn. Door plaatsen waar water blijft staan droog te maken en lekkages op te heffen wordt de ontwikkeling van muggen tegengegaan (denk aan kruipruimtes, kelders, maar ook emmers, plantenbakken e.d.). In kruipruimten plassen dempen help took tegen de ontwikkeling van dit insect. In vijvers kan het uitzetten van vissen tot een mogelijkheid behoren. De onbedekte huid kan worden ingesmeerd met een muggen afwerend middel.

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak