Pissebed (Onicus Asellus)

Bestrijding

In een lichte, droge en verwarmde ruimte kunnen pissebedden niet overleven. Ze zijn dan na twee tot drie dagen dood door uitdroging. Vochtproblemen oplossen door goed ventileren en rommel opruimen zorgt ervoor dat pissebedden zich niet thuis voelen. Temperaturen boven zo'n 35 °C zijn dodelijk./p>

Uiterlijk

Pissebedden zijn ovaalvormig, vaak grijsbruin van kleur en zijn tot 18 mm lang. Het lichaam van een pissebed is opgebouwd uit ca dertien segmenten, waarvan de zeven segmenten van het borststuk ieder twee poten dragen. Pissebedden hebben een vorm van broedzorg (de wijfjes dragen de eitjes bij zich tot de jonge larven uitkomen).

Leefwijze

Men kan pissebedden overal aantreffen waar vermolmd hout ligt, of stenen, een composthoop of bloembedden. In alle gevallen is een overlevingskans voor pissebedden binnenshuis niet te realiseren, omdat de leefomstandigheden daar te droog voor zijn.

Algemene Informatie

Pissebedden brengen in principe weinig tot geen schade toe. Alleen wanneer pissebedden in grote aantallen in groentetuinen, tuinderijen of kassen terecht komen kunnen zij vraatschade aanrichten aan planten. Voor zover bekend vormen pissebedden geen gevaar voor de gezondheid van mens en dier. Echter, alle dieren dragen ziektekiemen met zich mee en vanuit dat oogpunt is het aan te bevelen om pissebedden uit uw woning te weren en/of te bestrijden.

Wering

Enkele tips om pissebedden buitenshuis te houden:

      Spleten en kieren in buitenmuur afdichten met kit. Ventilatie openingen afsluiten met rooster of gaas;
      Ramen en deuren voorzien van goed sluitende horren. Voldoende verwarmen en ventileren zodat er geen vochtige omstandigheden ontstaan;
      Signaleren of wegvangen van pissebedden kan eenvoudig door het neerleggen van een natte dweil of het plaatsen van een pot met vochtige aarde. De pissebedden zullen er dan 's nachts onder kruipen.

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak