Zilvervisje (Lepisma Saccharina L.)

Bestrijding

Bij grote overlast van het zilvervisje is een bestrijdingsactie met een residueel (nawerkend) bestrijdingsmiddel een goede optie. Er zullen diverse voorbereidingen getroffen moeten worden om de bestrijdingsactie goed te laten verlopen. Kort na een bestrijdingsactie bestaat de kans dat u tijdelijk meer zilvervisjes aantreft dan voorheen, dit komt mede door de uitdrijvende werking van het gebruikte bestrijdingsmiddel.

Uiterlijk

Het zilvervisje is zilverachtig van kleur en is bedekt met fijne schubben. Het is ca. 7 - 11 ½ mm groot en voorzien van twee lange antennes en heeft drie staartdraden aan het achterlijf. Het wordt ook nog wel eens vergeleken met het ovenvisje (Thermobia domestica Packard) en het papiervisje (Ctenolepisma longicaudatum), wat eigenlijk onterecht is gezien het verschil in leefwijze. Het is echter niet uitgesloten dat meerdere soorten zich ophouden in een zelfde omgeving.

Leefwijze

Het zilvervisje is lichtschuw en houd zich vooral op in naden en kieren maar ook achter wand en vloertegels die niet goed zijn afgevoegd of afgekit. Het zilvervisje heeft sterk de voorkeur voor (vochtige-)ruimtes met een gemiddelde temperatuur van rond de 25 °C en een luchtvochtigheid van ca. 75%.

Algemene Informatie

Het zilvervisje komt veelvuldig voor in centraal verwarmde gebouwen en woningen. Het kan in grote getale voor behoorlijke overlast zorgen en brengt schade toe aan behang, postzegelverzamelingen en boeken. Vooral als in deze producten bepaalde lijmsoorten in verwerkt zijn. Ook kleding waar synthetisch materiaal in verwerkt is, zal eventueel aangetast worden. Het zilvervisje voedt zich ook met schimmels, kleine dode insecten en mijten en kan enige maanden zonder voedsel. Het verplaatst zich op allerlei manieren in aangesloten bebouwing, dus ook van buur tot buur! Onder optimale omstandigheden zal een zilvervisje ca. 2 - 3 jaar oud kunnen worden.

Wering

Door de luchtvochtigheid te verlagen naar 50% of lager zullen de leefomstandigheden van het zilvervisje een stuk onaantrekkelijker worden. Dit geldt ook voor het verlagen van de temperatuur. De ruimte droog stoken of grondig ventileren bij droge weersomstandigheden helpt eveneens. Ook goede ventilatie omstandigheden in kelders en kruipruimtes zullen hiertoe bijdragen.

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak