BroodKever (Stegobium paniceum)

Bestrijding

Broodkevers zijn 2-4 mm. lang, ovaal gevormd, fijn behaard en bruin. De dekschilden van de kevers vertonen fijne lengtestrepen, terwijl de kop enigszins schuil gaat onder het borstschild. De larven van deze kevers zijn ½ tot 5 mm. groot en wit met een donkere kop.

Uiterlijk

Brood kevers zijn 2-4 mm. lang, ovaal gevormd, fijn behaard en bruin. De dekschilden van de kevers vertonen fijne lengtestrepen, terwijl de kop enigszins schuil gaat onder het borstschild. De larven van deze kevers zijn ½ tot 5 mm. groot, wit met een donkere kop.

Leefwijze

Kevers nemen geen voedsel op van het te besmetten product. Kevers leggen 50-60 eieren op of in de nabijheid van geschikt voedsel. De larven van kevers komen bij een gemiddelde temperatuur van 18° C. na 28 dagen uit de eitjes tevoorschijn. Deze jonge larven, die ca. 1 week zonder voedsel kunnen, gaan op zoek naar geschikt voedsel. De geringe afmetingen van kevers stellen hen in staat door zeer nauwe spleten en kieren in verpakte levensmiddelen door te dringen. Na de eerste vervelling zijn de larven van kevers veel minder beweeglijk. Zij liggen dan C-vormig gekromd in holletjes, die zij in het voedsel knagen. Na 4 vervellingen te hebben doorgemaakt zijn de larven van volwassen kevers ± 5 mm. lang en maken dan een cocon van voedseldeeltjes en speeksel. In deze cocon vindt de verpopping plaats. Bij een temperatuur van 18°C bedraagt de ontwikkelingsduur van de larven van kevers ca. 120 dagen. De totale ontwikkelingsduur van ei tot kever is bij 18°C ongeveer 7 maanden en bij 26-27°C ongeveer 2-2½ maand. In onverwarmde ruimten kan men op één generatie per jaar rekenen. De ontwikkeling staat in de winter vrijwel stil. In verwarmde ruimten treden 2-3 generaties per jaar op. Bij 15° C. of lager staat iedere ontwikkeling volledig stil.

Algemene Informatie

De kevers zijn onschadelijk maar de larven van kevers zijn weldegelijk schadelijk. De larven van kevers ontwikkelen zich in allerlei plantaardige producten die lange tijd onaangeroerd blijven liggen (b.v. vergeten voorraadjes droge levensmiddelen, of te lang bewaarde grondstoffen of eindproducten). o.a. Droge bakkerijproducten, brood en beschuit, veekoeken, perskoeken, hondenbrokken, macaroni, vermicelli, soepblokjes, granen, maar ook meel, cacaopoeder en gedroogde gist kunnen worden aangetast. Ook gedroogde plantendelen als kruiden, tabak en herbariummateriaal kunnen worden aangetast door kevers. Vergiftigd graan dat als lokaas voor ratten en muizen dient is ook niet veilig voor de larven van broodkevers. In vast materiaal kan de aantasting door kevers goed worden geconstateerd door de aanwezigheid van dicht bij elkaar liggende cirkelronde, speldenknopgrote gaatjes, gevormd door de uitvliegopeningen van kevers. Zou je dit materiaal doormidden breken, dan zie je korte boorgangen van larven van kevers en ovale holten met daarin larven of poppen. In losser materiaal of poedervormige stoffen kan de aantasting door kevers worden geconstateerd door de aanwezigheid van cocons, die zich meestal bevinden aan het onderste deel van de wanden of op de bodem van het zakje of de bussen, waarin dit materiaal is verpakt, zodat men deze pas vindt nadat men ze heeft leeg geschud.

Wering

Daar waar de voorraden opgeslagen worden, zorgen voor een droge en koele omgeving, welke netjes en opgeruimd is zodat er geen rest product achter blijft. Aangetaste producten vernietigen svp.

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak