Huismuis (Mus Musculus)

Huismuis in huis?

Heeft u last van huismuizen? Huismuizen zijn een van de meest voorkomende knaagdieren en knagen graag aan etensvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Huismuizen kunnen ziekten overbrengen en je huis vervuilen met uitwerpselen en urine.

 

Hoe ziet de huismuis er uit?

Huismuizen zijn slanke diertjes van 8-10 cm lang met een spitse snuit. De staart van muizen hebben ongeveer dezelfde lengte als het lichaam. Huismuizen hebben een grijsbruine vacht die op de buik iets lichter is dan op de rug. Huismuizen wegen 14-20 gram.

 

Waar komt de huismuis vandaan?

Als cultuurvolgers hebben de muizen de mens vanuit Zuidwest Azië over de hele wereld gevolgd. Muizen komen het gehele jaar voor in gebouwen en veroorzaken vooral knaagschade aan producten, materialen en bedrading.

 

Muizen bestrijding is een must!

Muizen hebben een groot aanpassingsvermogen en leven overal waar voldoende voedsel aanwezig is, helaas is dat ook daar waar mensen met de bereiding en opslag van voedsel bezig zijn. Muizen zijn heel nieuwsgierig en beschadigen met hun geknaag allerlei producten en materialen en tevens brengen ze ziektekiemen over.

 

Leefwijze van de huismuis

Muizen zijn na twee maanden seksueel volwassen. Vrouwtjes muizen hebben 8 à 10 worpen per jaar. De draagtijd is ongeveer 3 weken en het aantal jongen per worp is ongeveer 8. Huismuizen eten eigenlijk alles maar hebben een duidelijke voorkeur voor granen, spek, kaas en zoetigheid. Muizen eten 3 - 5 gram voedsel per dag. Ook het benodigde vocht halen muizen uit de voeding.

 

Maatregelen tegen de huismuis

Door goede bouwkundige voorzieningen, zoals goed sluitende deuren, smalle ventilatie openingen en openingen in muren kleiner dan 5 mm, enz. kan men muizen buiten houden. Ook een goede hygiëne (nette opslag van producten en verwijdering van afval, periodiek schoonmaken van ruimten, e.d) is van belang om de aanwezigheid van muizen tegen te gaan.

 

Muizen bestrijden

Wat te doen tegen muizen in huis?

Voor de particulier:

  • Wij zullen een bestrijdingsplan opstellen om de aanwezige muizen te bestrijden.
  • Tijdens deze bestrijdingsacties geven wij advies en informatie om grote problemen met muizen in de toekomst te voorkomen.

Voor bedrijven:

  • Door een preventieve aanpak van regelmatige inspectie (minimaal 6 x per jaar) van terrein op muizen, gebouwen en opgeslagen producten kunnen wij problemen voorkomen.
  • Voor u is het van belang om de bouwkundige toestand van uw pand en de hygiëne in het algemeen te bewaken.

 

Wij helpen met het bestrijden van muizen!

Afspraak maken

Heeft u ook last van ongedierte?

maak een afspraak